Rybaření v Řecku

Po dvou letech, kdy se díky Covidu takřka zastavil svět, jsme vyrazili na dovolenou k moři.  

Na ostrov Rhodos. Nemám ráda, když se člověk celý týden jen válí na pláži, ale tentokrát p jeli jen na 8 dní, takže to měla být víceméně odpočinková dovolená. Chtělo to trošku opepřit to válení u moře, a tak se zabalily do kufru i pruty. 

Nečekejte žádné velké chytání na širém moři. Rybařila jsem ze břehu, ve skalách podél pobřeží a v různých tůních. I to mělo své kouzlo. 

Snažila jsem se před cestou něco dočíst o rybaření v Řecku, ale moc jsem toho na netu nenašla. Jen, že se ve vnitrozemí dá věnovat muškaření, kam převážně lidé jezdí chytat pstruhy. Převaha Řeků a turistů na moři zkouší lov harpunou. Na harpunování do 60m od břehu nepotřebujete žádné zvláštní povolení, také to podle toho vypadá, některé oblasti kolem pobřeží jsou bez ryb. Takový způsob rybolovu mě moc neláká, ale chápu ho. Rybolov pro místní je způsob obživy, není to pro ně zábava chyť a pusť jako u nás. Mazlení s rybou, polévání vodou, podložky a další věci, na to si u nich absolutně nehrají. Ryba = jídlo . A i když harpunou trefí čudlu, nebo rybu, která není poživatelná, prostě ji odhodí do moře, nebo na břeh mezi kameny. Příroda a ostatní zvířata se o to postarají. 

Měla jsem šanci 2x rybařit s místním Řekem, který taktéž chytal ze břehu jako my. Na ryby přijel až na 10 hodinu ráno, s batohem své vnučky, teleskopem a velkou kačenou. Milý řecký stařík, který nám dělal společnost. I když mluvil jen řecky, snažili jsme se s ním domluvit. 

Když viděl, že ryby, které chytneme vyháčkujeme a pouštíme zpět do vody, chytal se za hlavu a smál se. 

Další den, na tom stejném místě jsem na břehu viděla do vody jít rybáře s harpunou. Asi po půl hodině se vynořil z vody přímo pod náma s rybou na harpuně a nabízel nám ji k obědu. My jsme ji odmítli, nevím co by tam člověk s tím dělal, když na pokoji v hotelu má maximálně lednici. Určitě si myslel, že se snažíme ulovit si nějaké jídlo. Vysvětlili jsme mu, že jsme turisti, a že chytáme víceméně pro zábavu. Taktéž nechápal, co to je sportovní rybolov. Nicméně se šel potápět a harpunovat dál. Jen nad námi mávl rukou a smál se. 

Zajímavé bylo pozorovat, jaké druhy ryb braly na různé druhy nástrahy. Některým chutnal převážně řecký chléb a jiným zase mušle. Po pár hodinách chytání, tak člověk věděl na jakou rybu cílí. 

Nejvíc rybiček jsme nachytali u našeho hotelu. Kousek od něj totiž bylo místo, které bylo plné valounů, střídaly se tam taktéž různé hloubky moře.

Kolem pobřeží bylo ale plno zajímavých míst, jen byly těžko přístupné. Buď by člověk musel plavat, nebo na člunu. 

Nedílnou součástí mojí výbavy byl podběrák od Fencla. Přesněji model King velikost M pro muškaření se silikonovou sítí. Jeho rozměry jsou totiž ideální do kufru, vejde se opravdu všude.

A nyní je ještě skladnější, protože se dá rukojeť podběráku odšroubovat. 

Jeho kvalita je naprosto nepřekonatelná, protože i po týdnu, kde jsem ho využívala ve slané vodě je pořád taková, jako první den, když mi přišel. 

Pokud se tedy chystáte do ciziny, kde byste se kromě povalování u vody chtěli věnovat i rybaření, tak rozhodně doporučuju mrknout na podběráky Fencl.

Tentokrát díky rybaření byla dovolená o něco zajímavější, i když člověk pak do toho moře leze s větší opatrností, protože vidí, co za mořské potvory tam může potkat. A když se nevydáte přímo na ryby, rozhodně si přibalte do kufru věci na šnorchlování. Určitě v okolí vaší destinace budou místa, kde podvodní svět stojí za to. 

Pokud máte nějaké dotazy, tak mi klidně napište. Přeji Vám všem krásné léto, plné ryb a nepřekonatelných zážitků. 

Jessica
Team Fencl